Fin

5 jaar geleden begon het avontuur. Bij mijn toenmalige werkgever werd erg veel dienstverlening en service nagelaten. Ook was het bedrijf na een overname niet financieel gezond meer en gingen zij failliet, een jaar nadat ze het hogere management een dividend van 5 miljoen hebben uitgekeerd. Wij als werknemers stonden in ons hemd en moesten twee maanden op ons geld wachten.

Gelukkig had ik al een plan, en dat zou MacGek worden. Het idee was simpel: Computerservice aan huis voor macgebruikers. Vanuit de WW trof ik toendertijd voorbereidingen, zoals de KVK inschrijving, domeinnaam, visitekaartjes. Allemaal heel budget vriendelijk. Het enige wat ik nodig had was een laptop en vervoer, beide al aanwezig. Na een aantal maanden WW besloot ik eerst maar weer te gaan studeren, want de bijstand was ook maar niks. Ik was tenslotte 27 jaar oud en ik kon gewoon nog studiefinanciering krijgen. Ik had ook een deeltijdbaantje gevonden. Helaas kwam ik daarmee niet boven bijstandsniveau uit. Ook moest ik er mee stoppen door een lichamelijke beperking. Het 8 uur lang spreken met klanten aan de telefoon bracht complicaties van een kaakoperatie naar voren.

Na het stoppen met de studie door omstandigheden had ik niet direct weer werk, en kwam daar door weer in de bijstand terecht. Door een misverstand bij de gemeente en mijzelf ontstond er een vordering van rond de €1300,- bij de gemeente Groningen. In 2015, begon MacGek wat tractie te krijgen, en in overleg met mijn bijstandsconsulente kwam ik in de BBZ terecht voor maximaal 1 jaar. Ik kon in dat jaar mijn vordering aflossen en zou per maand €200,- extra gekort worden, omdat ik dat inmiddels zelf kon verdienen.

Het was zakelijk gezien geen slecht jaar. Het was echter wel zo dat mijn boekhouder mij aan heeft geraden, met de zelfstandigenaftrek, een aangifte op verlies te doen. Dit heb ik volgens de regels gedaan. So far so good!

Een jaar later, echter, kom ik in de regeling PTO terecht. Dit omdat mijn bedrijf niet zodanig gegroeid was gedurende 1 jaar BBZ in 2015 en een deel van 2016, dat ik mijzelf financieel kon redden. Ik had wel een gezonde groei van de omzet. Een verdubbeling ten opzichte van het jaar daar voor.

In 2016 kwam ik dus in de PTO regeling terecht. Dit was een zogenaamde pilot, 1 van de 5 landelijke proeven met deeltijd ondernemen vanuit de bijstand. In 2016 werd echter ook het complete bedrag aan BBZ uitkering op papier uitgekeerd. Het gevolg? €24.000,- inkomsten op jaarbasis. Uiteraard alleen op papier. Ongeveer €7900,- daarvan was het vorige jaar al uitgekeerd en uitgegeven! Ook heb ik in 2016 €1333,79 compensatie ontvangen omdat ik volgens de berekeningen over 2015 te weinig had ontvangen.

Deze wordt echter weer teruggevorderd in 2017, wanneer ik aangifte moet doen over 2016, ontvang ik van de belastingdienst een beschikking waarin staat dat ik geen recht meer heb op toeslagen. Ik moet in 1 keer €2500,- terug betalen. Ik ontvang van de gemeente wel 1500,- bijzondere bijstand om het bedrag aan toeslagen over 2016 te dekken. Ik stel voor om dit met de openstaande vordering van 1333,79 te verrekenen en de Gemeente gaat akkoord. Big mistake.

Ondertussen ben ik in 2017 met mijn onderneming een grotere diversiteit aan activiteiten het bewerkstelligen. Door mijn (vrijwilligers)werk bij een poppodium kom ik het wereldje van de evenemententechniek binnen en zie ik weer een substantiele groei van de omzet van het bedrijf.

Er is echter een probleem. Ik kan enkel en alleen zakelijke kosten opgeven via de PTO, en de toeslagen zijn een privé-schuld.

Ik mag maximaal 50% van de omzet gebruiken voor het bedrijf. Dit streef ik zo goed mogelijk na. Helaas moet ik nog wel eens concessies doen dus lukt dat niet elke maand. En hoe moet ik mijn privé schuld aflossen? Ik besluit dat te doen van mijn zakelijke geld. Maar als ik dat doe, kan ik dat nergens aangeven. Het gevolg is dat ik op mijn uitkering gekort wordt, en mijn vaste lasten niet meer kan betalen.

Omdat ik in 2015 nog wel zelfstandigenaftrek mocht hanteren, en ik in principe niet minder ben gaan werken dan toen, was ik in de veronderstelling dat ik de zelfstandigenaftrek nog mocht toepassen. Daar was de gemeente het niet mee eens. Ook mocht ik niet meer dan 32 uur per week gaan werken. Zou ik dat wel doen dan vervalt mijn recht op PTO en moet ik dat voor dat jaar terugbetalen. Een erg lastig dilemma voor iemand die al een schuld heeft, en ondanks dat zijn rekeningen probeert op tijd te betalen. Door de aangifte van 2017 onstaat er bij de belastingdienst een vordering van

Omdat de gemeente dus geen rekening houdt met persoonlijke schulden, is het formulier voor een PTO’er met schulden nooit correct in te vullen. Het gevolg is dat sinds ik in de PTO terecht ben gekomen, het één en al vorderingen en afbetalingen is geweest. Het is teleurstellend om er dan na 3 jaar achter te komen dat het probleem alleen maar is gegroeid. Het is jammer dat je de focus op je klanten en het werk verliest, en daardoor weer anderen teleurstelt.

Dit kwam 6 maanden geleden allemaal tot een dramatische conclusie, en heeft er in geresulteerd dat ik nu een ‘problematische schuld’ heb somme van (nog) €6888,27. Deze was oorspronkelijk €8140,49.

Ik heb een tijdje geleden besloten te stoppen met MacGek. Hier zijn meerdere redenen voor; Apple timmert steeds meer hun hardware en software dicht, dus er valt voor mij steeds minder op ‘mijn’ manier te doen. Ook ben ik drukker met andere werkzaamheden, en brengt dit meer geld in het laatje. En natuurlijk is er nog het gedoe van de afgelopen jaren met de gemeente en belastingdienst. Waarschijnlijk moet ik daardoor al mijn activiteiten als ondernemer staken, ook waar ik wel goede zaken mee blijf doen. Best wel zonde dus..

Ik doe daarom, als laatste strohalm, een verzoek aan eenieder die dit leest. Ik vraag niet om donaties. Daar kom ik waarschijnlijk toch alleen maar mee in de problemen. Nee, wat ik voor wil stellen is mits u het kunt missen, 1 euro over te maken aan 1 van de instanties bij wie er nu een vordering uit staat.

Schuldeiserbetalingskenmerkschuldbetaaldrest
Belastingdienst (ZVW)9199 3738 6757 0014€ 260,00130130
Belastingdienst (IB2017)7199 3738 6707 000223202332087
Belastingdienst (OB)5199 3738 6580 130057250171
Gemeente Groningen8001 2816 8201 90112870,861502720,86

Het gevolg is anders dat ik de komende 3 jaar niet mag ondernemen, in de schuldsanering en bijstand blijf hangen, en dus de samenleving nog langer tot last ben.

Dat is niet waarom ik 3 jaar geleden MacGek ben begonnen. Ik ben MacGek begonnen omdat dit een goede optie was vanuit mijn positie! Een voortzetting van eerder werk waar ik van genoot, en waar ik weinig kosten en dus schulden mee had hoeven maken. Ik heb mijn twijfels over hoe de PTO, de BBZ en al deze regelingen zijn ingericht en de rigiditeit van de uitvoerders. Vooral de semantisch onduidelijke informatie zorgt voor misverstanden, en men houdt geen rekening met een soepele overgang vanuit de bijstand naar werk. Er is geen hulp bij reïntegratie op de arbeidsmarkt. De overheid werkt zelfs actief mee aan de flexibilisering, die ten koste gaat van hen die gewoon willen werken! Daarnaast maakt mijn situatie heel duidelijk dat het toeslagenstelsel mensen in de problemen brengt zodra ze een beetje autonoom dreigen te worden. Het is frustrerend dat je actief de schuldenmolen in geduwd wordt.

Dus, finito, MacGek sluit haar deuren. Ik ga voorlopig proberen mijn werk als evenementtechnicus voort te zetten. Oude klanten kunnen mij uiteraard nog steeds bereiken. Mocht u juridisch of financieel advies hebben wat mij kan helpen dan is dat uiteraard zeer welkom. Verder ben ik nog beschikbaar als sessiebassist 😉

Ik wil alle klanten, vrienden en familie bedanken voor hun steun en vertrouwen van de afgelopen jaren. Het spijt mij dat ik niet altijd aan al jullie verwachtingen heb kunnen blijven voldoen.

Nieuwe klanten verwijs ik graag en met veel waardering door naar mijn oud-collega’s van Waai. U vindt ze op https://waai.nu/